Pamela, Pamela van Egmond, Hanzesteden Huisjes, Landshuis, Nonnenhuys, 3 Haringen

Deventer parels in porselein


KLM had ze al, de Delfts blauwe miniatuurhuisjes die menig vensterbank sieren. Die huisjes werden inclusief scheut jenever, vanaf begin jaren 50 uitgereikt aan reizigers die Business Class vliegen. Elk jaar lanceert KLM er een. In 2011 presenteerde de luchtvaartmaatschappij een miniatuur van de Drie Haringen in Deventer. Dit huisje heeft er sinds deze week drie zusjes bij: Hanzesteden Huisjes, miniatuurhuisjes van karakteristieke Deventer panden.

Pamela van Egmond (63) lanceerde de eerste drie huisjes: Het Landshuis, De Drie Haringen en het Nonnenhuys. “Het zijn zulke mooie panden met prachtige verhalen erbij.” Het idee voor die huisjes ontstond toen de Deventerse eind vorig jaar als bedankje voor een privérondleiding voor vrienden een paar porseleinen grachtenhuisjes kreeg. Toen ze op een avond naar die huisjes op haar kast keek, bedacht ze om zelf ook porseleinen Deventer huisjes te ontwerpen. “Ik wil er een collectie van maken. Ieder jaar wil ik er drie lanceren, zo’n vijf jaar lang. Ik hoop dat de mensen de huisjes gaan verzamelen.” De eerste serie beslaat drie huisjes, die bij de VVV-winkel en het Deventer Koekhuisje op de Brink te koop zijn voor 24,95 euro per huisje.

Bron: De Stentor, regio Deventer – zaterdag 26 oktober 2019

Foto: Ronald D. Hessink

 —

Deventer parels in Chinees porselein – droom van Pamela van Egmond

 

Als stad van formaat hoort Deventer natuurlijk haar eigen miniatuurhuisjes te hebben. Daar heeft Pamela van Egmond (63) voor gezorgd. Zij lanceerde de eerste drie witte “Hanzesteden Huisjes’: Het Landshuis, De Drie Haringen en het Nonnenhuys. “Mooie panden met prachtige verhalen”, aldus de initiatiefneemster.

DEVENTER – Pamela woont sinds 1982 in Deventer en voelt zich er helemaal thuis. “Ik vind het een prachtige stad, authentiek, eigenwijs, vernieuwend en internationaal. Ik ben jarenlang ondernemer geweest en werkte als exportmanager voor een internationaal damesmerk. Op een bepaald moment beleefde ik er geen plezier meer aan en ben toen gestopt. Ik vond nieuwe uitdagingen en één daarvan was als mijn stadsgids voor VVV Deventer.”

Ontmoeten

Pamela: “Dat betekende veel lezen, met andere gidsen meelopen, lezingen bijwonen, nieuwe plekken ontdekken en mensen met verhalen ontmoeten. Ik vond het inspirerend en de moeite waard. In het najaar van 2018 was ik zover dat ik als gids ‘los’ kon gaan. Ik werkte daarnaast ook nog als vrijwilliger voor het NV Bergkwartier en leverde teksten aan over hun prachtige panden voor de website.”

Pamela brengt haar passie en interesse voor historie tot leven in haar ‘Hanzesteden Huisjes’.” Ik ben trots op mijn mooie Hanzestad Deventer, een stad vol energie, cultuur en evenementen. Ik geef met veel plezier rondleidingen, zo ook vorig jaar aan een vriendengroep. Als dank kreeg ik porseleinen grachtenpandjes. Ik zette ze op de kast en toen ik op een avond achter mijn laptop zat met teksten voor NV Bergkwartier zag ik die huisjes staan en zo ontstond het idee voor authentieke Deventer huisjes. Ik begon met het maken van een selectie, benaderde bedrijven of ze mee wilden doen en registreerde de naam en het logo. Het is Europees geregistreerd. De huisjes dragen als merk een gekroonde haring, gedrukt op de onderzijde. Het geeft de meerwaarde aan van een authentiek product. Je kan er een waxinelichtje inzetten voor een mooi effect.”

Authentiek

Het hele proces nam alles bij elkaar zes maanden in beslag. “Wij hebben in de Athenaeumbibliotheek de plattegronden van de huisjes bekeken omdat wij het zo authentiek mogelijk wilde laten zijn. Ik wil er een collectie van maken en er ieder jaar drie lanceren, zo’n vijf jaar lang. Ik hoop nog vele ‘Hanzesteden Huisjes’ te ontwikkelen en daarmee een positieve bijdrage te leveren aan mijn mooie Deventer”, koestert Pamela haar droom.

De huisjes zijn te koop bij de VVV-winkel en het Deventer Koekhuisje op de Brink voor 24,95 euro. Tijdens het Dickens festijn is het hele setje te koop voor 55,00 euro of 19,95 euro per stuk. Deze prijs geldt alleen op de kraam van hanzestedenhuisjes.nl aan Bergstraat 53 op 14-15 december. Een deel van de verkoop gaat naar een goed doel.

Bron: Deventer Post – woensdag 4 december 2019

Tekst: Gerreke van den Bosch

Scroll naar top